Немало интервенции во изборните резултати, хакерите создале само погрешен приказ на бројките, првичен наод од МВР

Неофицијално, „Фокус“ дознава дека според првичните наоди на Секторот за комјутерски криминал при МВР, немало интервенирање во податоците, односно изборните резултати кои се внесувале во податочната база. Според нашите неофицијални информации, целта на нападот била да се даде погрешен приказ на бројките, односно резулатите во изборите.

Во средата вечерта непосредно по затворањето на гласачките места падна сајтот на ДИК и граѓаните не можеа да ги следат резултатите од изборниот процес, односно да видат која партија колку гласови освоила од обработените гласачки ливчиња. ДИК објави дека се мета на хакерски напад, а случајот го пријавија во МВР.

Речиси сите партии изразија сомнеж во точноста на изборните резултати, кои беа објавени речиси 24 часа по завршувањето на гласањето. По „паѓањето“ на веб страницата, вечерта на сајтот се појавија нелогични информации кои прикажуваа дека во општини каде најбројно е македонското население, победиле албански партии. Истата вечер и агрегаторот Тајм.мк објави дека е цел на хакерски напад, а на нивната страница имаше и порака од хакерите со политичка содржина.

Целиот текст на следниот линк

 

Back to top button
Close