ООН ги доведува во прашање причините на Москва за суспендирање на договорот за жито

Обединетите нации ги доведуваат во прашање наведените причини на Москва за суспендирање на договорот за жито со Украина.

„Кога бродовите на Иницијативата (за договорот за жито) не се во областа, коридорот нема посебен статус, изјави координаторот на ОН за итна помош Мартин Грифитс на денешниот состанок на Советот за безбедност на ОН во Њујорк.

– Тоа не обезбедува ниту покритие, ниту заштита за офанзивни или одбранбени воени дејствија. Не може да се користи како штит или засолниште. Ниту е забранета зона, појаснува Грифитс.

Ноќта на наводните напади немаше товарни бродови во коридорот, додаде тој.

Во саботата, Русија го суспендираше договорот за извоз на жито од Украина, постигнат со посредство на Турција и ОН. Москва како причина ги наведе нападите со беспилотни летала на Киев врз нејзината Црноморска флота, тврдејќи дека Украина ја искористила заштитата на коридорот за овие напади.

Back to top button
Close