Оружјето што САД и го испратиле на Украина било украдено?

Според извештајот на Пентагон, воената помош во вредност од повеќе од милијарда долари што САД ја испратија на Украина не била соодветно потрошена од американските официјални лица.

Според Њујорк Тајмс, наодите на Пентагон предизвикуваат загриженост дека се украдени или прошверцувани вредни проектили, беспилотни летала и уреди за ноќно гледање, додека Конгресот расправа за тоа дали да испрати поголема воена помош за Украина.

Самиот извештај наведува докази за тоа дали било злоупотребено оружје откако било испратено во Полска од каде било испратено во Украина.

„Беше надвор од нашата можност да утврдиме дали таквата помош е пренасочена“, се вели во извештајот.

Сепак, беше откриено дека американските одбранбени претставници и дипломатите во Вашингтон и Европа не успеале да откријат речиси 40.000 оружја кои според законот требало внимателно да се следат, бидејќи нивната чувствителна технологија и релативно малата големина ги прават привлечни за шверцерите на оружје, пишува американскиот весник.

Пентагон истакнува дека големиот број исчезнати оружја „може да го зголеми ризикот од кражба или пренасочување“.

Оружјето за кое се дискутира во извештајот претставува само мал дел од воената опрема вредна околу 50 милијарди долари што Соединетите држави ја испратија во Украина од 2014 година, кога Русија го анектираше Крим.

Back to top button
Close