По поразот Јанчев бара оставки и ново раководство на ВМРО-ДПМНЕ

Апсолутно е нормално да се постави прашањето за промена на раководството на ВМРО-ДПМНЕ. Дојде време за ова прашање Ова се последните изгубени избори, четврти по ред – загуби на локалните избори, го загуби референдумот, претседателските и сега парламентарните избори.

Ова за бугарската агенција БГНЕС го изјавил градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев, откако неговата партија ги загуби предвремените парламентарни избори.

„Јас воопшто не разбирам зошто не го признаваат Договорот за пријателство со Бугарија, како и Договорот од Преспа. Во принцип, ова е лоша политика и лошо раководство на ВМРО-ДПМНЕ. Мора да има приземјување на лидерството, вклучително и промена. Ова се нештата. Нема ништо друго “, вели Јанчев.

Според него, политичката состојба е „доста жална, како за ВМРО-ДПМНЕ, така и за СДСМ, која победи со мала разлика, затоа што и двете партии добија неколку гласови“. „Без оглед на победата, СДСМ го освои гласот. Нашата партија падна од 470.000 на 320-340.000.Дури и околу 300 000. Оваа бројка само по себе докажува дека нешто не е во ред. Денес на ВМРО-ДПМНЕ му треба единство, кохезија и секој еден да може да работи правилно и слободно “, истакна Митко Јанчев.

На прашањето дали ќе се приклучи на промената на ВМРО-ДПМНЕ, Јанчев категорично одговори: „О, да, ќе се придружам!“

Градоначалникот на Кавадарци побара што поскоро да се формира влада за да може државата да функционира правилно под сите околности.

Back to top button
Close