Почнува повторното судење за Златна зора

Седум години по почетокот и 20 месеци по завршувањето на еден од најголемите и историски судски процеси во Грција, оној против Златна зора, денеска, судењето почнува одново по жалбата од осудените поднесена против пресудата донесена во прв степен, јави дописничката на МИА од Атина.

Паралелно со почетокот на судењето во атинскиот суд во девет часот утрово, пред судот ќе се одржат протести.

На почетокот на октомври 2020 година, судот пресуди дека Златна зора е криминална организација, а лидерот, поранешните пратеници, како и членови на партијата беа осудени на затворски казни, кои веќе ги издржуваат.

Во обемниот судски процес, осудени беа 50 лица.

Лидерот на Златна зора Никос Михалољакс и пет поранешни пратеници од партијата, добија 13 години затворска казна за формирање криминална организација, останатите пратеници добија од пет до седум години, а убиецот на музичарот Павлос Фисас, доби доживотна затворска казна.Златна зора во периодот од 2012 до 2019 година беше дел од грчкиот Парламент

Back to top button
Close