Поттикнете позитивна енергија во вашиот дом

Сè што постои е испреплетено со енергија или како што древните Кинези ја нарекувале, CHI. Има само една енергија, ниту позитивна ниту негативна. Она што му дава позитивни или негативни својства се просторот, обликот и условите. Може да биде Јин или Јанг, т.е. пасивна или активна. Ја поседуваат сите живи суштества, растенија, но и неживи предмети.

Уредноста и чистотата на станбен или деловен простор се важни за добриот Фенг Шуи. Но, тоа е само дел од приказната. И покрај ова, се случува да чувствуваме дека нешто недостасува во просторот и дека атмосферата не е онаа што би сакале да ја чувствуваме. Тешко е да се открие што е тоа што недостасува и всушност е многу едноставно.

Поттикнете позитивна енергија кога:

  • сакате да го оживеете просторот, да го направите квалитетен и пријатен за живеење,
  • чувствувате дека некако сè во животот се забавува без видлив напредок,
  • кога членовите на семејството често се караат без очигледна причина,
  • сакате да привлечете среќа и позитивни промени во вашиот живот,
  • започнувате нов деловен потфат, нова врска, нов почеток итн,
  • кога сакате добро здравје

Денес животот е многу динамичен, принудени сме да купуваме многу работи што треба да ги „купиме“, ги полниме нашите станови и деловни простории со стотици ситници, апарати, несоодветен мебел, вештачко осветлување, пластика и нездрави материјали. Кога сето тоа ќе се собере, заедно со исхраната и начинот на живот се прашуваме зошто сме незадоволни или болни.

Разгледајте ја секоја соба посебно, направете список на тоа што ви пречи и што би сакале прво да промените. Земете ја на пример дневната соба со трпезаријата во која најчесто престојуваме сите. Погледнете колку дневна светлина или сонце имате и дали треба да ги смените завесите или да додадете некое осветлување? Погледот надвор треба да биде низ чист прозорец, по можност на нешто зелено или барем пријатно за окото.

Мебел

Дали вашиот мебел е со соодветна големина, дали го блокира вашето движење и ако е така,  тогаш или нешто исфрлете, преуредете или направете план да купите нов мебел што ќе биде помал, по можност без остри рабови и направен од природни материјали.

Растенија

Без разлика дали имате убави здрави растенија или половина од нив веќе се овенати, собира прашина и се сместени некаде во аголот од собата. Наместо тоа, имате една убава билка за која можете да се грижите отколку многу повеќе за кои немате време, на пример растенија со месести лисја.

Ѕидови

Дали вашите sидови се полни со различни слики, стилови што не се вклопуваат? Секоја уметничка слика влијае на расположението и состојбата на набљудувачот, дури и ако ги види само еднаш. Можно е некои мотиви да поттикнуваат агресија, тага и непријатност и да шират многу тешка енергија, иако понекогаш тие се ремек-дела. Затоа, размислете што има на вашите sидови и ставете го само она што ви се допаѓа.

Направете список со сите работи што се оштетени или неисправни и започнете да ги менувате или поправате една по една.  Многу често не сме ни свесни дека сите овие работи се всушност „киднапери на енергија“ кои ни ја крадат позитивната енергија, го нарушуваат нашиот мир и го загрозуваат нашето здравје.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close