Проекции: Макрон е на пат да го загуби своето парламентарно мнозинство

Во тежок удар, францускиот претседател Емануел Макрон е на патот да го загуби своето парламентарно мнозинство во вториот круг гласање што забележа значителни придобивки и за тврдокорната левица и за екстремната десница.

Во она што е голема вознемиреност за францускиот претседател, гласачите масовно излегоа во поддршка на десничарскиот Национален собир, како и на левичарската коалиција НУПЕС, лишувајќи го Макрон од владејачкото мнозинство, покажаа раните проекции по вториот круг на парламентарните избори.

Според анкетната агенција ИПСОС, коалицијата на Макрон „Заедно!“ има освоено 224 места, во споредба со 149 места за НУПЕС, предводен од екстремно левиот борец Меланшон, и 89 места за екстремно десничарскиот Национален собир (досега имаше само девет).

Бројот на освоените места за Макрон е далеку помалку од неопходните 289 за апсолутно мнозинство во собранието, кое е далеку помоќно од Сенатот

Силните перформанси на левичарската коалиција ќе му го направат многу мачен патот на Макрон да ја спроведе агендата со која беше реизбран во мај, вклучително и намалување на даноците и зголемување на старосната граница за пензионирање на Франција од 62 на 65.

Владата на Макрон сè уште ќе има способност да владее, но само преку пазарење со законодавците. Центристите би можеле да се обидат да преговараат од случај до случај со пратениците од левиот центар и од конзервативната партија – со цел да ги спречат опозициските пратеници да бидат доволно бројни за да ги отфрлат предложените мерки.

Владата, исто така, може повремено да користи посебна мерка предвидена со францускиот Устав за да усвои закон без гласање.

Слична ситуација се случи во 1988 година за време на социјалистичкиот претседател Франсоа Митеран, кој тогаш мораше да бара поддршка од комунистите или центристите за да донесе закони.

Овие парламентарни избори повторно во голема мера беа дефинирани од апатија на гласачите – со повеќе од половина од електоратот остануваат дома.

Неуспехот на Макрон да добие мнозинство може да има последици низ Европа. Аналитичарите предвидуваат дека францускиот лидер ќе мора да го помине остатокот од својот мандат фокусирајќи се повеќе на својата домашна агенда, а не на надворешната политика. Тоа може да значи крај на претседателот Макрон, континенталниот државник

Back to top button
Close