Пронајдени се исчезнатите момчиња од Хрватска

Одлучиле да го продолжат зимскиот распуст

Хрватска неодамна беше вознемирена од исчезнувањето на три момчиња за време на празниците, но за среќа, потрагата заврши успешно.

Откако во рок од неколку дена се појавија во националниот регистар на исчезнати лица, беше активиран систем за пребарување, а граѓаните беа повикани да помогнат.

Едно од момчињата е пронајдено во Риека, додека за другите двајца се уште не се познати деталите каде и како се пронајдени. Во потрагата по момчињата била ангажирана и полицијата, а се испоставило дека дел од нив одлучиле да го продолжат зимскиот распуст и да не се вратат во домот.

После тоа, потрагата е прекината. Двајца 14-годишници се од Загреб, додека третиот е од Риека, пренесува „Телеграф“.

– Добив информација дека едно од тие момчиња е од нашето одделение, кое не се вратило во нашата установа по училишниот распуст. Контактиравме во центарот и ја контактиравме мајката. Тој денеска треба да биде на пат кон институцијата – изјави Божо Вркљан, директор на Центарот за давање услуги при Центарот за социјална работа Дугава.

– Често се случува во еден ден да имаме оглас, детето да се најде и повторно да се оддалечи од установата во која е сместено – изјави Анита Матијевиќ од Одделението за малолетничка деликвенција.

– Заљубување, слаби перформанси на училиште, можеби несогласувања со друг корисник. Склоност кон талкање, авантуризам, недостаток и интернет предизвици каде децата се ставаат во опасност – објаснува Вркљан

Back to top button
Close