Прв случај на мајмунски сипаници во Србија

Институтот за јавно здравје „Батут“ соопшти дека во Србија е регистриран првиот случај на мајмунски сипаници.

Случајот е дијагностични препознат и терапевтски згрижен, пренесуваат од Институтот.

Територијално надлежниот Завод за јавно здравје изврши епидемиолошка истрага на случајот и спроведени се сите мерки на евидентирање, тестирање, пријавување и контрола на натамошното ширење на инфекцијата согласно стручните методолошки упатства

Back to top button
Close