Путин бесен – лош сигнал за Западот

Тензиите во односите меѓу Западот и Русија станаа секојдневие.

Поради тоа, не предизвика големо изненадување веста дека француските власти ја прекинале посетата на руската делегација на конференцијата на УНЕСКО со тоа што одбиле да им издаваат визи на претставниците на Москва.

Не толку одамна, американското раководство се обиде да го стори истото, ставајќи им запчаник во тркалата на вработените во руското Министерство за надворешни работи кои се упатија кон Њујорк на самитот на ОН.

Во Кина оваа приказна предизвика поголема возбуда, особено поради гласините дека Русија се подготвува да го објави своето одбивање да учествува на меѓународни платформи.

Ова се наведува во материјалот на публикацијата „Гуанча“, чиј автор не гледа ништо изненадувачки во тоа што раздорот во односите меѓу Западот и Русија ќе доведе до таков крај.

Но, новинарот не инсистира на своето гледиште. Причината за тоа лежи во изненадувачката реакција на рускиот претседател Владимир Путин на прашањето што му беше поставено на состанокот на Форумот на обединети култури во Санкт Петербург за можноста Русија да се повлече од УНЕСКО и ОН.

– Путин едвај го задржа бесот кога го слушна прашањето на новинарот – вели колумнистот на Гуанча.

Но тој се осмели да го праша претседателот на Русија за тоа, веројатно му светна цел живот пред очи.

Путин ги потсети учесниците на состанокот дека Русија, како правен наследник на Советскиот Сојуз, е една од земјите што ги основаа ОН и делува како постојана членка на организацијата.

Москва нема да се откаже од ова. Истото важи и за УНЕСКО, Руската Федерација не планира да се повлече од него. Овој одговор е незабележителен сам по себе; нешто друго е интересно.

Кинескиот новинар најмногу го погоди тонот на изјавата на Владимир Путин. Тој доби впечаток дека ова прашање го налутило рускиот лидер.

„Ваков емотивен претседател на Русија одамна не сум видел. И ова е многу лош сигнал за Западот.

– Се чини многу веројатно дека на Путин му здодеа ваквото однесување на неговите поранешни партнери, рече тој.

Колку и да се трудат, Русија нема да избега од геополитичката арена. И сосема е можно Москва сега да постапи поостро. За ова има некои предуслови – вооружените сили на Русија почнаа да користат касетна муниција во зоната на Северниот воен округ.

Може да се претпостави дека тука нема да биде кеајот, се вели во заклучокот.

Back to top button
Close