Путин: Мирот е можен по демилитаризацијата на Украина

Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека мирот со Украина е можен само откако Москва ќе ги постигне своите цели во речиси двегодишниот конфликт.

„Ќе има мир кога ќе ги постигнеме нашите цели. Тие не се менуваат. Ќе ве потсетам за што разговаравме – денацификација и демилитаризација на Украина и нејзин неутрален статус“, рече тој за време на неговата прес-конференција во Москва.

„Што се однесува до демилитаризацијата, тие не сакаат да преговараат, па потоа сме принудени да преземеме други мерки, вклучително и воени мерки“, рече Путин.

Тој додаде дека страните „се договориле за тоа за време на разговорите во Истанбул“, но дека Украина последователно ги отфрлила договорите.

„Или се согласуваме или треба да го решиме (прашањето) со сила“, рече тој.

Путин изјави дека руските војници напредуваат на поголемиот дел од линијата на фронтот во Украина, која едвај се поместила во текот на изминатата година.

„Нашите вооружени сили ја подобруваат својата позиција на речиси целата линија на контакт… Ситуацијата на нашите војници се подобрува во текот на целиот период“, рече Путин на прес-конференцијата.

Back to top button
Close