Рама: Косово, непобитен и незаменлив камен на мозаикот на Советот на Европа

Албанскиот премиер Еди Рама реагираше по одлуката на Парламентарното собрание на Советот на Европа да го отвори патот за членство на Косово, честитајќи му на Косово и додавајќи дека во мај мора да се запечати ова членство, без кое „на европскиот мозаик на Советот на Европа му недостига непобитен и незаменлив камен“.

Според него ова е историски чекор на Парламентарното Собрание на Советот на Европа за прифаќање на Косово како членка на заедницата на земји на Советот на Европа.

 

 

Реагираше и шефот на албанската држава Бајрам Бегај, според кого „сега се очекува само последниот чекор во мај, кој го означува заслужениот момент за славење“.

 

ADVERTISING

 

-Ја поздравувам одлуката на Парламентарното собрание на Советот на Европа. Им благодарам на сите оние кои работеа и го поддржаа вистинското барање на Косово за влез во Советот на Европа. Сега се очекува само последниот чекор во мај, кој воедно го означува и заслужениот момент за славење, напиша Бегај на Фејсбук.

Одлуката ја поздравија и на Косово му честитаа и лидери на повеќе политички партии.

Back to top button
Close