Руската армија бара војници преку оглас

Од почетокот на руската инвазија на Украина, руската војска објави илјадници слободни работни места, од противтенковски бомбардери до возачи и снајперисти. Списоците, за кои првпат извести рускиот сервис на Би-Би-Си, почнаа да се објавуваат или ажурираат на секои неколку дена.

На огласот за вработување објавен на само неколку стотици километри од Украина се вели:

“Тестирајте ги вашите граници! Не, заборавете на вашите ограничувања, дали сте подготвени да се надминувате себеси секој ден?”

Напорите за регрутирање беа особено видливи во Санкт Петербург. На почетокот на овој месец, модел на надувување на насмеан униформиран офицер им мавташе на минувачите и ги канеше во канцеларијата за регрутирање за да дознаат повеќе за придобивките од служењето во професионалната армија.

Back to top button
Close