Руски амбасадор во Вашингтон: Испраќањето оружје на Украина ги води САД до војна со Русија

 Испраќањето оружје во Украина е пат кон конфликт меѓу Русија и САД, изјави рускиот амбасадор во Вашингтон Анатолиј Антонов.

„Кратковидоста на Американците е очигледна во сегашните околности. Опседнати со желбата да и нанесат стратешки пораз на Русија, локалните елити ги зголемуваат тензиите, пумпајќи оружје во режимот во Киев. Дали е навистина јасно дека тоа е патот до директен воен конфликт меѓу најголемите нуклеарни сили што ќе има непредвидливи последици?“, се вели во написот на Антонов за Newsweek, чиј текст го објави руската дипломатска мисија.

Антонов вели дека плановите за санкции на САД против Русија исто така не функционираат.

„Непромисленото воведување рестрикции само ја влошува ситуацијата во американската економија. Односно, излегува дека во антируското лудило Вашингтон е подготвен да си пука во нога и да танцува во исто време. Тоа изгледа апсурдно, оцени рускиот амбасадор.

Back to top button
Close