СЕ ДАВАМ, СЕ ДАВАМ“: Момчето (17) кое се удави во Дунав не знаело да плива – не знаел ни татко

Седумнаесетгодишник се удави вчера во Дунав кај Кладово на романска страна. Момчето вчера влегло со другар да се разлади, но поради силните струи повеќе не можело да стигне до брегот. Неговото безживотно тело го пронашле нуркачите по тричасовна потрага на десетина метри од местото каде што потонал.

Двајца тинејџери отишле на брегот на Дунав, во близина на градот Симиан во Романија, округот Мехединци, заедно со таткото на 17-годишно момче, коj сакал да риболови. Иако никој од нив не знаел да плива, по некое време децата решиле да се бањаат бидејќи било многу топло.

Тој не беше пливач

По неколку моменти, пред очите на другиот тинејџер и таткото на момчето, почнала да се одвива вистинската драма. Силни струи почнале да го влечат под вода младото момче од Романија. Според очевидци, малото момче почнало да бара помош пред да исчезне. Несреќниот татко, кој исто така не знаел да плива, со свои очи гледал како Дунав го голта неговото дете.

Неговиот татко ми кажа дека влегол во водата, а потоа почнал да вика „Се давам, се давам“, изјавил еден од мештаните за романските медиуми. Нагласија и дека Дунав на местото каде што се удави тинејџерот е многу силен и длабок.

„Овде водата е многу јака, и голема е, не е плитка. На 15 метри има многу длабок праг, двојно подлабок од мене“, вели друг жител.

Три часа го барале телото

Три часа го барале телото на момчето. Во потрагата беа вклучени повеќе екипи.

„Беше побарано од нас да интервенираме со удавени лица во реката Дунав. Се движевме со три специјални возила, кои пристигнаа на местото на интервенцијата во исто време и почнаа да ја пребаруваат површината на водата“, вели Дан Радучану.

За жал, по три часа потрага нуркачите го пронашле момчето мртво на десетина метри од брегот. Несреќниот татко останал без зборови од болка.

Според извештаите, тинејџерот бил средношколец во Дробета, Турну Северин

Back to top button
Close