Шефот на ИДФ вели дека иранскиот напад „ќе биде проследен со одговор“

Началникот на Генералштабот на ИДФ, генерал-полковник Херзи Халеви, во изјава од воздухопловната база Неватим, рече дека „ќе се одговори“ на иранскиот напад со ракети и дронови врз Израел.

– Иран сакаше да им наштети на стратешките способности на државата Израел, тоа е нешто што не се случило порано. Бевме подготвени за операцијата „Железниот штит“, рече тој.

– Минатиот понеделник видовме што се организира и мислиме дека државата Израел е многу силна и знае како сама да се справи со тоа, но со толку многубројна и толку далечна закана, секогаш сме среќни што ги имаме САД со нас, изјави Халеви.

– Гледаме напред, ги разгледуваме нашите чекори и ова лансирање на толку многу ракети, крстаречки ракети и дронови на територијата на државата Израел ќе наиде на одговор, истакна тој.

Базата Неватим беше погодена во иранскиот ракетен напад, при што ИДФ пријави мала штета на инфраструктурата

Операцијата на ИДФ за спротивставување на иранскиот напад во саботата е наречена „Железен штит“, соопшти војската.

Back to top button
Close