Симовски: Имаше силни притисоци на Бугарија пред пописот во Албанија

Дел од населението во Албанија на пописот се изјаснија како Бугари откако имаше интензивни активности од Бугарија вели во интервју за Радио Слободна Европа, директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски кој смета дека тоа не е пропуст на Албанија. Вели дека сепак попис може да се повтори.

Во моментов актуелни се резултатите од пописот во Албанија и според нив бројот на попишани Бугари е околу 8 илјади, за разлика од Македонци кои се околу 2 300. Ако се земат предвид резултатите од претходниот попис во 2011 година имало околу 5 500 Македонци можно ли е да настанат такви промени во периодот меѓу двата пописа во Албанија?

Секаде во светот во земјите во кои се прибира податок за етничката припадност овој податок мора да биде израз на слободна волја на тој кој што го дава податокот. И тврдам бидејќи бев во тек со сите подготовки на пописот во Албанија дека тоа не е дозволено, освен во некои инцидентни случаи ако се случат во кои се реагира и би се реагирало. Значи тоа е реална состојба на изјаснување на овие луѓе. Во овој случај не можеме да ја обвиниме институцијата Институт за статистика на Албанија

Back to top button
Close