ДУИ: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ обединети во попречување на албанците да дојдат на функции

СДСМ и ВМРО може да имаат многу разлики, но кога станува збор за неприфаќање на Албанската заедница во врвот на власта, тие се исти. Но ако ние Албанците се обединиме за премиер Албанец никој од нив не може да не спречи, велат од ДУИ.

– Ултиматумот на ДУИ за премиер Албанец ќе не оддалечи од коалицијата, наместо да не зближи” изјави претседателот на ВМРО – ДПМНЕ Христијан Мицкоски, копирајќи го неговиот хомолог од СДСМ Зоран Заев, кој пред само неколку дена строго и се спротистави на идејата за премиер Албанец, истакнувајќи „Ако ДУИ има таков услов за владина коалиција, тогаш ДУИ нема да биде дел од идната влада”. Но овој не е единствениот пример кога СДСМ и ВМРО ја покажуваат нивната истомисленост на власта резервирана екслузивно за македонските партии. Груевски официјално целеше на 61 пратеник нс изборите 2016 година за да го отстрани влијанието на Албанците во политичките одлуки.  Заев истото го потврди во март 2020 година – велат од ДУИ.

Back to top button
Close