Сорос снимен додека се релаксира на плажа: први негови фотографии откако ја препушти империјата на својот син


Светски познатиот филантроп Џорџ Сорос е забележан како се релаксира на Барбадос само неколку месеци откако на својот син Алекс му ја предаде контролата на својата империја вредна 25 милијарди долари.

Сорос (93) е снимен на плажа додека помлади мажи му помагаат да излезе од морето.

Во јуни, Сорос му ја предаде својата империја на својот 38-годишен син Алекс, кој вети дека ќе го искористи семејното богатство за да инвестира во цели како што се гласачкото право и родовата еднаквост.

Милијардерот роден во Германија имаше нето богатство од околу 6,7 милијарди долари заклучно со октомври 2023 година и го изгради своето импресивно богатство управувајќи со хеџ фондови.

Неговата непрофитна мрежа, Фондацијата Отворено општество, насочува околу 1,5 милијарди долари секоја година на групите за човекови права ширум светот, а Алекс беше избран за нејзин претседател во декември 2023 година, заменувајќи го неговиот татко.

Со текот на годините, Сорос плати милиони долари на либералните окружни обвинители преку директни донации или политички акциони комитети, што десничарските критичари го припишуваат на рушење на законот и редот низ САД.

Тој е во брак со Тамико Болтон, која е двојно помлада од него, кога во 2013 година на интимна церемонија си размениле завети со само неколку пријатели и членови на семејството. Потоа следеше раскошна забава на имотот на Сорос во Њујорк, на која беа поканети околу 500 гости.

Сорос пред ова беше во два други брака од кои има пет деца.

 

Back to top button
Close