Совети за заштита од Сонцето и опасностите по кожата

 Меланомот е малиген тумор што произлегува од меланоцитите – клетки кои произведуваат пигмент во кожата. Повеќето од овие тумори се јавуваат во кожата, но бидејќи меланоцитите може да се најдат и во други ткива, меланом може да се појави, на пр. и во окото. Туморот, за жал, главно има малигно биолошко однесување и многу брзо метастазира потоа во подалечни ткива и органи.

– Луѓето со тн. фототип 1 и 2 – оние со светли очи, светла коса и кожа, со многу пеги, се изложени на поголема опасност од развој на меланом. Исто така, луѓето кои имаат голем број младежи или тн. диспластични млади, како и пациентите со паркинсонизам, имуносупресивна терапија или оние кои веќе имале меланом или други видови на рак на кожата, се поизложени и на ова заболување, вели проф. д-р Душан Скиљевиќ за порталот Н1.

Сепак, најважните фактори на ризик и единствени на кои можеме да влијаеме е прекумерната изложеност на УВ-зраците од Сонцето или солариумите, особено на порана возраст. Според докторот, доколку се дијагностицира во рана фаза, 95 – 99 отсто од меланомот е целосно излечив со едноставно хируршко отстранување.

– Ако пак, меланомот се дијагностицира доцна, стапката на преживување е значително помала – само 25 – 30 отсто од пациентите преживуваат следните пет години. Овие податоци јасно говорат за суштинската важност на раната дијагноза за лекување на пациентите со меланом, посочи тој.

Бидејќи изложувањето на УВ-зраци е единствениот фактор на ризик што навистина може да се спречи, сите акции за информирање на јавноста настојуваат на максимално одговорно однесување, односно соодветна заштита од Сонцето, но и во солариумите.

Соодветна заштита, според стручњаците, значи и избегнување престој на отворено во делот од денот кога сончевото зрачење е најсилно, што повеќе сенка, посветла облека, капи и очила и креми за заштита од сончевото зрачење.

Back to top button
Close