Среќна Нова 2008-2016! Pse јo?

Такви околности се беа стекнале, што „блажената состојба“ на невестата веќе не можеше да се сокрие. Мицкоски вели ние бараме избори на 15 јули; Османи вели ние не одиме на избори без ВМРО; Дерковски вели, заборавете закони, нема седница на ДИК без датум од Џафери; Џафери вели, заборавете Устав и закони, додека нема консензус дека ДУИ не оди на избори без ВМРО, јас датум не распишувам…

Сега може и да се објави дека невестата е, навистина, трудна и се вика: изборна коалиција на ДУИ и ВМРО.

Среќна Нова 2008-2016!

Но, па – Pse jo?

И така во државава има повеќе луѓе кои не веруваат во постоењето на вирусот ковид-19, отолку оние кои се сомневаат во континуираната координација меѓу Ахмети и ВМРО. Ништо тука не е спорно, бидејќи нема поприродна коалиција од оваа и за овие избори: два стари партнери со долг стаж на партиска и персонална соработка, со перфектно разбирање на обостраните квази-националистички потреби и големите инвестирани (и реинвестирани) заеднички интереси.

Нашло лонче капаче. Со „дихтунг“ на експрес-лонец.

Рака на срце, таа меѓупартиска соработка, по своите изборни шанси, не е за потценување. Многу пати претходно е извежбана и дава проверено добри резултати. Не е едноставно изборно да се порази – освен тоа да го направат самите гласачи, се разбира, на фер и демократски избори. За што се создадени многу околности.

Сепак, на сето ова, еден пријател Албанец ми вели, вие Македонците ништо не разбирате: со своето однесување ДУИ, всушност, го држи ВМРО во „процесот“, за сосема да не забега во бојкот, и за да излезе на избори коишто, евидентно, ќе ги загуби – ќе треба, после, на Али споменик да му дигнете! (Не се согласивме за локацијата на споменикот, ама тоа е друга приказна, онаа за „Скопје 2014“…)

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close