Стејт департментот за верските слободи: Во Србија на интернет антисемитски и антимуслимански пораки

Верските заедници во Србија пријавиле помалку насилни инциденти минатата година отколку во 2021 година, се вели во извештајот од американскиот Стејт департмент за верските слободи во светот објавен денеска, но тој укажува на промовирање на антисемитизам на интернет и дека националистичките групи ги користеле социјалните мрежи за ширење пораки против мигрантите и муслиманите, пренесе Бета.

Во извештајот од 2022 година објавен на веб-страницата на Стејт департментот, беше посочено дека низ Србија се појавија изрази на антимуслимански чувства, во форма на графити и мурали кои „го величат осудениот воен злосторник Ратко Младиќ“ и употреба на навредливи термини за опишување на етничките Албанците.

 

Беше наведено дека во јули 2022 година, вандалите во Нови Сад нарачале две изложби, од кои едната била посветена на сеќавањето на холокаустот и дека на неколку панели биле испишани неонацистички и проруски симболи.

 

Се посочува дека во јуни 2022 година Српската православна црква (СПЦ) ја призна автокефалноста на Македонската православна црква и дека со тоа е решен долгогодишниот спор меѓу двете цркви, но се наведува и врз основа на информации од повеќе верски групи, дека властите во Србија се уште го фаворизираат СПЦ

Според Стејт департментот, Србија го продолжила, иако со побавно темпо, процесот на враќање на верските имоти кои биле конфискувани по 1945 година.

Секоја година, од 1998 година, Стејт департментот доставува до Конгресот на САД извештај за состојбата на верските слободи во земјите во светот, во согласност со Законот за верска слобода.

Back to top button
Close