Столтенберг: Грција и Турција да ги решат разликите во духот на довербата и сојузничка солидарност

Ги поттикнуваме Грција и Турција да ги решат нивните разлики во Егејското море во духот на довербата и сојузничка солидарност. Тоа значи самовоздржаност, умереност и воздржување од каква било акција или реторика што може да ја ескалира ситуацијата, вели генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг во интервјуто за грчката новинска агенција АНА-МПА, додавајќи дека во време на војна, уште поважно е сојузниците да бидат обединети, јави дописничката на МИА од Атина.

Посочува дека НАТО е алијанса на 30 земји со различна географија, историја и политички парти и „не треба да нè изненадува  фактот што понекогаш постојат силни несогласувања меѓу земјите, но, различните ставови и дискусии се суштински дел од демократиите“.

Додава дека во минатото имало несреќи со грчките и турските сили и „мора да направиме сè што можеме за да помогнеме да се намали ризикот од такви несреќи во иднина“.

За улогата на Грција во НАТО, Столтенберг вели дека е „силен и драгоцен сојузник“, стратешки се наоѓа на Балканскиот Полуостров, на крстопат меѓу Европа, Азија и Африка и „придонесува за нашата заедничка безбедност на многу различни начини“.

-Грчките војници играат важна улога во мисиите на НАТО, вклучително и во Косово и во Ирак. Покрај тоа, Грција има вреден придонес во нашите поморски мисии, вклучувајќи го и нашиот развој во Егејското Море, помагајќи да се намали нелегалната трговијата со луѓе во Европа. Во воздух, грчките борбени авиони помагаат да се одржи безбедно небото над Црна Гора, Северна Македонија и Албанија. Грција исто така е пример и во однос на одбранбените трошоци, исполнувајќи ја целта од 2 отсто од БДП и инвестирајќи во значителни нови можности, вклучително и авиони од петта генерација, вели Столтенберг.

Во однос на барањата на Финска и Шведска за членство во НАТО, генералниот секретар истакнува дека се историски и ќе ја зајакнат Алијансата, а „сега треба да се соочиме со загрижувањата за безбедноста на сите сојузници, вклучително и сериозната загриженост на Турција за терористичката организација ПКК, и да единствен начин за напредување“.

Додава дека Турција има разумна загриженост, „која сите сојузници мора сериозно да ја земат предвид

Back to top button
Close