Столтенберг: Војната во Украина може да трае со години

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, не очекува брзо завршување на војната во Украина. „Мораме да се подготвиме за фактот дека тоа може да потрае со години“, вели тој.

Но, не треба да се откажеме од поддршката на Украина. „Дури и ако трошоците се високи, не само за воена поддршка, туку и поради зголемените цени на енергијата и храната. Но, тоа не е ништо во споредба со цената што Украинците треба да ја плаќаат секој ден со многу животи. И ако рускиот претседател Владимир Путин научи од оваа војна дека може да продолжи како што продолжи по војната во Грузија во 2008 година и окупацијата на Крим во 2014 година, тогаш Западот ќе плати уште повисока цена. Иако борбата во Донбас се води сè побрутално од Русија, украинските војници даваат храбар отпор“, вели Столтенберг.

Со помодерно оружје, се зголемува веројатноста дека Украина би можела и да ги протера трупите на Путин од Донбас. Во врска со нуклеарните закани, шефот на НАТО вели дека Путин мора да знае: „Не можете да победите во нуклеарна војна и таа никогаш не смее да се води. Наш јасен сигнал до Русија: НАТО ги штити сите земји-членки“.

Сепак, Столтенберг потврдува дека западната алијанса нема да интервенира во борбите. „НАТО ќе продолжи да ја поддржува Украина во нејзината самоодбрана, но не е дел од конфликтот. Ние ѝ помагаме на земјата, но нема да испраќаме војници на НАТО во Украина“. Ја зајакнавте сопствената одбрана со 40.000 војници под команда на НАТО. Областа на сојузот е обезбедена на копно, на вода и во воздух.

„Ова е јасна порака до Москва за да нема недоразбирања околу нашата подготвеност. На самитот на НАТО во Мадрид на крајот на јуни, алијансата ќе изјави дека Русија повеќе не е партнер, туку закана за нашата безбедност, за мирот и стабилноста“, вели генералниот секретар. Кина, исто така, за прв пат ќе се појави во документите. „Бидејќи подемот на Кина е предизвик за нашите интереси, нашите вредности и нашата безбедност“.

Back to top button
Close