Стразбур: Аболицијата на Иванов е недопустливо помилување

Судот за човекови права во Стразбур ги одби жалбите на функционерите на ВМРО-ДПМНЕ прогласувајќи ја аболицијата на претседателот Ѓорге Иванов за недопустливо помилување.

Судот за човекови права во Стразбур ги одби жалбите на функционерите на ВМРО-ДПМНЕ прогласувајќи ја аболицијата на претседателот Ѓорге Иванов за недопустливо помилување. Во одлуката на Стразбур стои:

„Жалбите на поранешните високи политичари и функционери по поништувањата се прогласени за недозволиви помилувања. Во својата одлука во предметот „Талески и другите против Северна Македонија“, Европскиот суд за човекови права едногласно ја прогласи жалбата за недопустлива“, се вели во пресудата на судот во Стразбур. Одлуката е конечна.

 

Образложение на судот

Апликацијата до Стразбур беше поднесена од седуммина, од кои најголемиот дел се функционери на ВМРО- ДПМНЕ и тоа Никола Груевски, Миле Јанакиески, Гордана Јанкулоска, Тони Јакимовски, Сашо Мијалков, Владимир Талески, Тони Трајковски како и Едмонд Темелко.

Во образложението на одлуката на судот се вели:

„Најголем дел од апликантите биле членови на владејачката партија (ВМРО-ДПМНЕ) во времето на настаните кои се во прашање, и сите тие имаа истакнати јавни позиции, вклучувајќи го и премиерот, владини министри и градоначалници. Ним им се суди за наводни кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското, широко распространето прислушување. Тие добија претседателски помилувања кои беа подоцна поништени. По поништувањата им се судеше, што е предмет на овој предмет.

 

Судењата мора да продолжат

Судот одлучи дека апликантите не ги исцрпиле домашните правни лекови. Заклучи дека жалбите според член 6 (право на правично судење) беа предвремени, како што би направиле домашните власти и тие имале можност прво да се осврнат на нив во кривичната постапка што е во тек. Во врска со член 5 (право на слобода и безбедност), еден од апликантите, Темелко, не ја подигнал својата жалба пред домашните судови, додека правниот лек кој друг апликант –Талески – за кој се тврди дека бил ефективен, беше одбиен како задоцнет пред националниот суд, одлуки кои се чине не биле произволни“, стои во одлуката на Стразбур.

Фунционерите на ВМРО-ДПМНЕ доставија жалба до Стразбур во 2017 година, во која се повикуваат на одлука во Стразбур за сличен случај кога било одлучено дека доделена аболиција не може да биде поништена. Во жалбата беа опфатени предметите за масовното прислушување и уништувањето на опремата „Таргет-тврдина“, за изборни нерегуларности „Титаник“, за злоупотреба при организирање на превоз на ученици во Битола „Транспортер“, како и предметот за уривањето на објектот „Космос“ наречен „ТНТ“.

Државата, како тужена страна, сметаше дека помилувањата на Иванов беа дадени спротивно на домашното право и беа извор на правна несигурност и директен повод за големо незадоволство кај граѓаните. Нивното поништување, пак, беше своевидно повторно воспоставување на нарушената правна рамнотежа. 

Back to top button
Close