Судот во Хаг ќе изрече пресуда во процесот против Израел

Додека во Појасот Газа во тек се тешки борби, Меѓународниот суд на правдата (МСП) во Хаг денеска треба да ја објави првата одлука во процесот за геноцид против Израел. Притоа, не станува збор за главното обвинение за геноцид, туку за итно барање за мерки за заштита на палестинското население. Јужноафриканската Република (ЈАР) бара судот на ОН итно да му нареди на Израел веднаш да ја прекине воената операција во Појасот Газа поради кршење на Конвенцијата за заштита од геноцид и казнување за геноцид.

Одлуката може да го зголеми притисокот врз Израел

Веројатно ќе поминат уште години пред да се донесе конечна пресуда во главната постапка. Одлуките на Судот се обврзувачки. Сепак, тој нема средства да ги спроведе. Но, укор од највисокиот суд на ОН би го зголемил политичкиот притисок врз Израел. Судиите, исто така, можат да наредат Израел да поднесе извештај за преземените мерки за заштита на Палестинците. Тоа исто така би имало значително влијание.

 

 

Израел ги отфрла обвинувањата

Јужноафриканската Република поднесе тужба против Израел на крајот на декември, обвинувајќи ја земјата за кршење на Конвенцијата за геноцид. Тоа е првпат Израел да се соочи со обвиненија за геноцид пред судот на ОН. Израел, САД и германската влада сметаат дека тужбата е неоснована. На сослушувањето во Палатата на мирот во Хаг пред околу две недели, претставниците на Израел категорично ги отфрлија наводите. „Израел е во војна со Хамас, но не и со палестинскиот народ“, рече правниот советник на израелското Министерство за надворешни работи, Тал Бекер. Израел, исто така, ги отфрли повиците за прекин на воената операција. Како причина беше наведено дека тоа ќе ѝ го одземе правото на самоодбрана на земјата.

(dw)

Back to top button
Close