Судот во Виена: Фрицл не може да бара помилување, неговата болест не може да се излечи

Австриецот Јозеф Фрицл беше уапсен пред 14 години, откако беше откриено едно од најтешките семејни злосторства во Европа во 21 век. Тој беше осуден на доживотен затвор во 2009 година затоа што 24 години ја држел и силувал својата ќерка во подрумот на неговата куќа во Амштетен, а таа родила седум деца во повеќе од две децении. Фрицл беше обвинет и за убиство на новороденче.

Според австриските закони, Фрицл може да побара помилување по 15 години затвор. Тоа би било следната година, ако истиот го доживее, пишуваат австриските медиуми. Сепак, последната одлука на Високиот виенски суд го спречи тоа, пренесува ORF.

Пресудата од 2009 година предвидува дека Фрицл мора да ја отслужи казната во затворското одделение за лекување психијатриски пациенти во следните 15 години. Потоа ќе има право да биде префрлен во обичен затвор. Задолжителното сместување во психијатриски затвор и рокот по кој Австриец може да побара помилување ќе истече следната година, анализираат медиумите.

Според нив, откако Високиот суд во Виена го прифати барањето на надлежното државно правобранителство за продолжување на престојот на 87-годишниот Фрицл на психијатриско лекување на осуденици, тој не може да бара помилување ниту да биде префрлен во казнено-поправниот дом.

„До понатамошно известување, неопходно е Фрицл да се задржи во психијатриска установа. Одлуката е оправдана со тоа што тој сè уште има непроменета тешка болест која не може да се лекува“, објаснувањето го објави австриската телевизија ОРФ.

Исто така, судот утврдил дека тој не бил убеден дека опасноста со Фрицл е доволно намалена. Одлуката значи и дека состојбата на Фрицл ќе се проценува еднаш годишно и дека тој не може да бара условна слобода

Back to top button
Close