СЗО: Нема потреба да се откажуваат масовни настани поради мајмунските сипаници

Светската здравствена организација (СЗО) не гледа потреба од откажување или одложување на масовни настани ова лето поради невообичаено високиот број случаи на мајмунски сипаници.

„Научивме дека масовните собири сами по себе не го засилуваат преносот, важно е однесувањето за време на настаните“, изјавија експерти на СЗО.

Сепак, организаторите на околу 800 големи фестивали во Европа треба да дадат информации за ризиците од инфекција. „Треба да ја подигнеме свеста“, рече Мег Доерти од СЗО.

Болеста се шири преку близок физички контакт. Медицинските власти велат дека епидемијата се чини дека е концентрирана меѓу лица кои имале сексуален контакт.

Иако болеста може да биде смртоносна, таа може да се лекува, но доаѓа со фаза на осип на кожата.

Во светот, оваа година се пријавени речиси 5.000 инфекции со мајмунски сипаници. Од нив, 3.308 случаи се регистрирани во 40 земји надвор од Африка, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

СЗО вчера свика состанок на експерти за да процени дали ширењето на мајмунските сипаници треба да се смета за глобален итен случај на јавното здравје и планира да ги објави резултатите од овие анализи подоцна денеска или утре.

Back to top button
Close