Вашингтон, Париз, Берлин и Лондон го осудуваат забрзувањето на иранското производство на високо збогатен ураниум

Вашингтон, Париз, Берлин и Лондон го осудуваат забрзувањето на производството на збогатен ураниум од Иран, пренесе БТА.

Реакцијата на четирите земји дојде откако Меѓународната агенција за атомска енергија во вторникот објави извештај во кој се открива дека Иран го зголемил своето производство на високо збогатен ураниум.

Според трите земји, не може да има веродостојно оправдување за иранското производство на високо збогатен ураниум за цивилни цели.

Според агенцијата на ОН, Иран го зголеми производството на високо збогатен ураниум во последните недели. Ова е чекор во погрешна насока, според Вашингтон, Лондон, Париз и Берлин. Овој чекор значи дека Иран тројно го зголемил месечното производство од 60 отсто збогатен ураниум. Според четирите западни земји, ова предизвикува загриженост за ширењето на нуклеарното оружје.

Четирите земји сметаат дека чекорите на Иран го покажуваат неговиот недостаток на волја да учествува во процесот на намалување на неговите нуклеарни активности и е израз на неодговорно однесување во контекст на регионалните тензии.

Според иранскиот нуклеарен договор, Техеран требаше да збогатува ураниум до 3,67 отсто. Сепак, тој договор се распадна откако САД се повлекоа од него во 2018 година под претседателство на Доналд Трамп. Иран потоа почна да не ги исполнува своите обврски според договорот.

Ураниум збогатен до 90 проценти е потребен за производство на нуклеарна бомба. Техеран вели дека не сака да се здобие со нуклеарно оружје.

По доаѓањето на Џо Бајден на власт во САД, Западот се обидува да ја обнови имплементацијата на нуклеарниот договор, но преговорите се во ќорсокак.

Иран, исто така, не дозволува нуклеарни инспектори да ги посетуваат неговите нуклеарни локации и ги исклучи камерите што ги следат активностите таму.

Back to top button
Close