Велика Британија ја повика Кина да го повлече предлог законот за безбедност во Хонг Конг

– Велика Британија денеска го предупреди Пекинг да го повлече од работ на „авторитарниот“ закон за национална безбедност во Хонг Конг и истакна дека ризикува да уништи еден од бисерите на азиската економија, а истовремено ќе го уништи и својот углед.

Минатата недела кинескиот парламент го одобри нацрт-законот за национална безбедност, кој предвидува дека е кривично дело да се поткопува авторитетот на Пекинг на таа територија.

За одлуката да се овласти постојаниот комитет да го подготви законот, 2.878 членови на Народниот народен конгрес гласаа „за“ еден беше против, а шест лица воздржани.

Со Законот ќе се криминализира сецесијата, субверзијата, тероризмот и странското мешање во Хонг Конг.

– Дојде време Кина уште еднаш да размисли. Дојде време Кина да се повлече од работ и да ја почитува автономијата на Хонг Конг и да ги почитува меѓународните обврски на Кина, рече пред парламентот британскиот министер за надворешни работи Доминик Раб.

– Тажната реалност е дека ако Кина продолжи на овој пат, таа ќе го задуши она што долго време е скапоцен камен во економската круна, рече Раб, одговорајќи на прашањето за економската иднина на Хонг Конг.

Тој изјави дека законот за безбедност го крши принципот на „една земја, два система“ воспоставен со Заедничката кинеско-британска декларација од 1984 година, а исто така е во спротивност со членот 23 од Основниот закон на Кина.

Раб, сепак, предупреди дека не очекува Кина да го промени курсот.

– Сметаме дека е малку веројатно дека тоа ќе се случи, рече тој.

Доколку Кина не го промени курсот, на сопствениците на пасошите „британска националност во странство“ (БНО), кои ги има околу 300.000 и на уште три милиони луѓе кои ги исполнуваат условите, ќе им биде понуден патот до британското државјанство, најави Раб.

Back to top button
Close