(Видео)Проф. д-р Докиќ: Има две групи на пациенти од Ковид-19, едни со ниска сатурација, други со коагулација

Проф. д-р Дејан Докиќ, пулмолог алерголог, вечерва во емисијата „Клик плус“ на телевизијата 21, истакна дека околу 80 проценти од заразените со коронавирусот го поминуваат во домашни услови, а во болниците доаѓаат оние кои се во тешка состојба и дека тие се сите со многу ниска сатурација.

– Секој кој доаѓа до болница, треба да се смета како ризичен, затоа што во принцип имаат ниска сатурација на крв. Тие веднаш мора да се стават на висок проток на кислород. Доколку сатурацијата и натаму паѓа, мора да се стават на неинвазивна вентилација. И тие главно имаат проблеми со респираторниот систем. Друга, пак, група, имаа проблеми со коагулацијата. Настанува коагулација на крвта, оштетување на капиларите насекаде во организмот, пред сè на белите дробови, во срцето. Некои добиваат миокардни инфаркти во мозокот или белодробна емболија. Но, она најстрашното е дисеминирана интраваскуларна коагулација, каде што сите крвни садови се зафатени со коагулими и не може да тече крвта. Кај некои настанува крвавење и завршуваат летално, објасни проф. д-р Докиќ.

Тој рече дека вирусот САРС-КоВ-2 е многу непредвидлив и е опасен и за ризичните групи, но и за оние кои немаат коморбидитети.

– Има пациенти со неколку коморбидитети па се извлекле. Јас причината ја гледам во самиот имун систем и на кој начин тој успева да се бори. Вирусот е многу подмолен. Го измамува имуниот систем, кој добива погрешна информација. Тоа ви е како во некој центар на ЦИА, вирус влегува и ја пореметува целата компјутерска мрежа. Идентично се случува тука. Влегува САРС-КоВ-2, го нарушува целиот програм на одбраната и организмот добива сосема погрешна информација и затоа прекумерно реагира со создавање на тие цитокини и таа позната цитокинска бура од која ретко некој се спасува, нагласи проф. д-р Докиќ.

Тој порачува да не се зема парацетамол на температура 37,5 и антибиотици на своја рака.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close