Во градот Чернихив досега загинаа 700 цивили

 

Повеќе од 700 цивили се убиени во северниот град Чернихив, изјави за Би-Би-Си шефот на градскиот совет Александар Ломако.

Три недели откако руските трупи поставија опсада на градот, на главните гробишта сè уште се копаат нови гробници. Две ниви се полни со гробови, а третата ја ископаа копачи кога бевме таму, пишува Би-Би-Си.

На околу една четвртина од гробовите покрај нив имало поставени цвеќиња, надгробни споменици, овошје и други предмети, што сугерира дека биле посетени од роднини на починатиот. Но, другите беа означени со табли на дрвени стапчиња со имиња, како и датуми на раѓање и смрт. Запознавме жена која ги бараше гробовите на нејзината сестра и сопругот, кои беа убиени во гранатирањето. „Тие беа мирни луѓе, беа танчери”, рече таа. Таа не знаеше дали нивните тела се пронајдени и каде се закопани

Back to top button
Close