Заклучоци на Советот на ЕУ: Европската комисија да ги вклучи обврските на Србија од Охрид во поглавје 35

Советот на министри на ЕУ бара од Европската комисија и шефот на европската дипломатија, Жозеп Борел, итно, пред крајот на јануари 2024 година, на Советот да му предложат измени на критериумите за Поглавјето 35 во пристапните преговори со Србија, со цел во него да се вклучат и обврските кои произлегуваат од Договорот за пат кон нормализација меѓу Косово и Србија и неговиот анекс за имплементација, се наведува во усвоените заклучоци.

Во заклучоците што ги усвои вчера, Советот на министри на ЕУ го поздравува Договорот за патот кон нормализација меѓу Косово и Србија, постигнат на 27 февруари во Брисел и неговиот анекс за имплементација, договорен на 18 март во Охрид, и изразува жалење поради недостатокот на нивна имплементација од двете страни како и други неисполнети обврски од дијалогот со посредство на ЕУ, јави Бета.

 

„Советот ги повикува Србија и Косово целосно да ги почитуваат и спроведат тие договори, без понатамошно одлагање и предуслови, кои вклучуваат формирање на Заедница/Заедница на општини со српско мнозинство (ЗСО). Советот ја поздравува подготвеноста на Србија и Косово да го прифати нацрт-статутот на ЗСО што го презентираше пред партиите ЕУ, со разбирање дека е неопходно да се продолжи со работа врз таа основа“.

 

Се додава дека нормализацијата на односите и спроведувањето на обврските од дијалогот се суштински услови на европскиот пат и за Србија и за Косово, кои ризикуваат да пропуштат важни можности доколку нема напредок.

 

Во заклучоците се наведува дека Советот очекува Србија и Косово да најдат одржливо решение за ситуацијата на северот на Косово, кое гарантира безбедност, безбедност и партиципативна демократија за сите граѓани.Се очекува Србија да се вклучи во дијалогот што го води ЕУ со добри намери и во духот на компромисот за постигнување сеопфатен правно обврзувачки договор со Косово за нормализација на односите, во согласност со меѓународното право и правото на ЕУ без натамошно одлагање. Тој договор треба да се занимава со сите клучни отворени прашања и со тоа да придонесе за регионалната стабилност.

Во текстот се нагласува дека нема оправдување за насилството и остро ги осудува „насилните акти на демонстрантите на косовските Срби врз граѓаните, војниците на КФОР, органите на прогонот и медиумите на 29 мај 2023 година, како и насилниот напад врз косовската полиција на 24 септември 2023 година на северот на Косово“.

Советот очекува Србија целосно да соработува и да ги преземе сите неопходни мерки за апсење и брзо изведување пред лицето на правдата на сторителите на нападите, и изразува жалење што Србија не презела доволно мерки во овој поглед, како и загриженост поради постојаното зголемување на српските воени сили во близина на Косово, истакнувајќи дека нивниот број потоа бил намален.

Србија и Косово мора да продолжат со тековните напори за деескалација, да се воздржат од унилатерални и провокативни дејствија кои би можеле да доведат до тензии и насилство и да престанат со реториката на поделби, се вели во соопштението.

Од Србија се бара и да ги охрабри косовските Срби да се вратат во институциите што ги напуштија. Се повторува предупредувањето дека секое неуспех за деескалација на тензиите ќе има последици.

Back to top button
Close