Зеленски: Извозот по Црноморскиот коридор за жито достигна 12 милиони тони


Претседателот на Украина, Володимир Зеленски изјави дека извозот по Црноморскиот коридор за жито достигна 12 милиони тони.

Коридорот беше лансиран по повлекувањето на Русија од договорот постигнат со посредство на ОН со кој се гарантира извозот на украинското жито преку пристаништата на Црното Море.

Зеленски изјави дека од јули досега, 12 милиони тони стока се транспортирани по алтернативниот коридор.

Тој додаде дека коридорот доведе до „особено значајни резултати во декември и тоа се чувствува на ниво на целата наша економија“.

Back to top button
Close