Рижото со тиквички

Рижото е високо рангирано, а кога се комбинира со тиквички, неговата популарност може само да се зголеми.

Состојки:

500 грама тиквички

2 лажици маслиново масло

50 грама кромид

1 чешне лук

160 грама ориз

50 мл бело вино

сол

Црн бибер

50 мл павлака за готвење

1-2 лажички сув зачин

 

Подготовка:

Измијте ги и изрендајте ги тиквичките. Во голема тава пржете го ситно исецканиот кромид во загреано маслиново масло. Додадете го згмечениот лук и оризот. Пржете кратко, додадете ги тиквичките мешајќи, прелијте го виното, а потоа малку вода. Зачинете со сол и наросете со мелен бибер. Крчкајте на тивок оган, повремено додавајќи вода (околу 400 мл). Кога оризот е речиси сварен, додадете ја павлаката за да добиете кремаста текстура. Додадете сув зачин за да го заокружите вкусот на јадењето.

Совет:

Наместо павлака за готвење, можете да додадете 1 лажица маскарпоне сирење.

Back to top button
Close