Адвокатката на текстилните работнички кои протестираа не тужела за неисплатени плати

 

Текстилните работнички кои вчера протестираа пред Основниот суд Кавадарци дека изгубиле спор за неисплатени плати, се изманипулирани, бидејќи нивната адвокатка воопшто не тужела за тоа, вели за САКАМДАКАЖАМ.МК претседателот на судот Лазар Нанев.

Иако и Основното јавно обвинителство Кавадарци и Вишото Јавно обвинителство Скопје ги упатувале оштетените работници своите права од работниот однос да ги остваруваат во соодветна граѓанска постапка спрема нивниот работодавец врз основа на воспоставен работен однос, тие никогаш не поднеле тужба против нивниот поранешен газда.

„Со тужбата би барале газдата да биде задолжен да им исплати плати, придонеси од плата, додатоци на плата по повеќе основи, регрес за годишен одмор и други побарувања, и во контрадикторна постапка би ја докажале висината и основот на своите парични побарувања од работен однос спрема поранешниот работодавец”, вели Нанев.

Адвокатката воопшто не повела постапка за работен спор, туку за „Побивање должникови правни дејствија”.

Back to top button
Close