Јанкулоска осудена на четири години затвор за Таргет-Тврдина

Основниот Кривичен суд Скопје денес ги прогласи за виновни сите обвинети во случајот „Таргет-Тврдина“ за сите поднесени кривични дела. Притоа изрече казна од  12 години затвор за екс директорот на УБК, Сашо Мијалков и  4  години затвор за поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкуловска.

За Горан Грујевски судот досуди затвор од вкупно  15 години, за Тони Јакимовски 6 години затвор, а за Никола Бошовски 15 години затвор.

На Горан Грујевски и на Никола Бошковски им се судеше во отсуство. Вкупно 130 оштетени, според изјавата на судијката, побарале оштета за нарушувањето на приватноста од вкупно 20.000 прислушувани. Биле сослушани вкупно 123 сведоци, а судот не прифатил само мал дел од понудените докази на одбраната заради рационалност на процесот.

Back to top button
Close