Бидејќи нема навршени 14 години детето-убиец нема да одговара. Приведени и двајцата родители

Ученикот од 7-мо одделение на Основното училиште „Владислав Рибникар“, осомничениот (13), кој утринава застрела осум ученички и ученички, како и човек од обезбедувањето, а тешко рани шест ученички , како и наставник , не е кривично одговорен.

Според Законот за малолетни сторители и казненоправна заштита на малолетни лица, момчето е кривично неодговорно бидејќи не наполнило 14 години.

Според наредбата на Вишото јавно обвинителство во Белград, на таткото на ова момче (48) му е одредена мерка притвор до 48 часа поради сомнение дека сторил кривично дело Тешко дело против општата безбедност. Приведена е и неговата мајка.

Претходно, увид на лице место извршија дежурни заменици јавни обвинители на Одделот за општ криминал и Одделот за малолетници на Вишото јавно обвинителство Белград, кои наредиле да се земе изјава од момчето во присуство на вработен во Центарот за социјална работа и да се изврши лекарски преглед, по што Центарот ќе одлучи какви мерки понатаму ќе преземе во негова надлежност.

Наредено е и да се земе крв на К.К за токсиколошка анализа, за да се утврди дали во моментот на извршување на кривичното дело бил под дејство на алкохол, наркотици или други психоактивни супстанци.

 

Back to top button
Close