Болното племе си пати од умот

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за Независен:

На трагичен начин новиот налет на пандемијата од корона вирусот повторно ни го покажа грдото лице на заостанатоста, на примитивизмот, на провинционализмот и на грубата партизација на македонското општество. Ги гледаме немоќни и ги плаќаме со животи политичката и медиумска злоупотреба на оваа жална состојба која надвладува над науката, над законите и над здравиот разум.

Партиската припадност и верскиот фанатизам, незнаењето, суетите, себичноста, омразaта, инаетот и делбите се посилни од сите мерки, апели, казни и закони. Агресивното малцинство што го месат пропагандите како аморфно тесто врши непречена тортура над мнозинството граѓани кои по цена на животот, дисциплинирано, во страв и резигнирано ја трпат оваа тиранија на простаклукот во битките за власт, моќ и пари.

Станува банално да се набројуваат постапките кои на очиглед на јавноста се повторуваат секојдневно кога според анкетите околу 200.000 граѓани на Македонија не веруваат дека постои смртоносниот вирус.

Дали нашите новопечени партиски и медиумски експерти за корона статистики можат да пресметаат колкава е опасноста ако стотици илјади граѓани не веруваат дека има епидемија. Ако не можат да пресметаат, нека тргнат од поговорката дека ако еден будала фрли камен во бунар сто умни не можат го извадат.

На овие луѓе залудно е и не е хумано да им се лутиме. Нив општеството ги заборавило и ги оставило да живеат во минатите векови како во прашумите на Амазон. Гревот не е нивен.

Целата колумна на Независен на следниот линк.

Back to top button
Close