Бугарската криптокралица Ружа меѓу десетте најбарани лица во Америка

ФБИ нуди награда од 100.000 долари за каква било информација за Игнатова, но предупредува дека таа веројатно се шета со вооружена придружба.

Ружа Игнатова, мистериозна Бугарка на возраст од четириесеттина години, е вклучена меѓу десетте најбарани лица на американската федерална полиција поради тоа што измами со криптовалути собрала повеќе од 4 милијарди долари.

Игнатова во 2014 година ја основала криптовалутата „уанкоин“ и организирала пирамидална шема преку која инвеститори биле мотивирани да ја продаваат и да ја шират мрежата за да стекнат повеќе виртуелни пари на својата сметка.

Реагирајќи на пријави за можна измама, ФБИ почнала да го истражува случајот и во 2017 утврдила дека криптовалутата е безвредна, зашто воопшто не е поврзана со технологијата блокчејн заради заштита. Веднаш бил потпишан налог за апсење на Игнатова, но таа исчезнала во октомври 2017 година. Последен пат била забележана како се качува во авион на лет од Бугарија до Грција и оттогаш нема ниту една трага што води до неа.

ФБИ сериозно му пристапува на случајот, зашто смета дека Игнатова извлекла од шемата 500 милиони долари, со кои ги плаќа анонимноста и заштитата.

За да ја засили потрагата, федералната полиција завчера понуди награда од 100.000 долари за каква било информација што би придонесла за апсење на Игнатова.

„Исчезнатата криптокралица“ сега е промовирана како единствената жена меѓу десетте најбарани луѓе во Америка. Во потерницата се предупредува дека осомничената веројатно се движи во придружба на вооружени телохранители или соработници.

повеќе

Back to top button
Close