Ќе се зголеми минималната плата, еве кога и колку!

Во емисијата „Слободен печат“, Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи рече дека мерките даваат резултат, а инфлацијата е на ниво како пред кризата.

Мерките што ги преземаме даваат резултат. Кажавме дека до крајот на годината ќе ја завршиме на висина со скоро исто ниво на инфлација како што имавме и пред кризата. 3.5% последната инфлација, последниот месец, порача вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

Тој напомена и дека последниов месец има зголемување на цените во малопродажбата за само 1 процент, што укажува на минимална промена. Понатаму, Битиќи најавија зголемување и на минималната и на просечната плата, при што минималната плата во март ќе достигне 22.500 денари.

Извор: Центар

Back to top button
Close