Ескобар: Во случај Белград и Приштина да не се договорат, нема чекор напред кон евроатлантските интеграции

Преговорите влегоа во десеттиот час

Средбата со европските претставници влезе во деветти час. По преговорите се очекува обраќање на претседателот Вучиќ.

Специјалниот пратеник на САД за Западен Балкан Габриел Ескобар во Охрид изјави дека очекува финализирање на анексот за имплементација на Договорот за нормализирање на односите меѓу Белград и Приштина.

„Не сме фокусирани на потпишување, туку на финализирање на договорот“, рече Ескобар. Тој посочи дека двете страни не можат да изберат што да спроведат, а што не од овој договор.

Во случај Белград и Приштина да не се договорат, тоа нема да биде чекор напред кон евроатлантските интеграции, рече Ескобар. Тој посочи дека средбата во Охрид е историска можност, не само за Белград и Приштина, туку и за целиот регион.

Српскиот претседател Александар Вучиќ започна вистински национален разговор за тоа како ќе изгледаат идните односи меѓу Белград и Приштина, нагласи Ескобар. По повод формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство на Косово и Метохија, Ескобар рече дека е малку веројатно таа некогаш да се трансформира во Република Српска, српски ентитет во Босна и Херцеговина.

 

Ескобар потсети дека специјалниот пратеник на ЕУ Мирослав Лајчак дал модели на слични аранжмани во рамките на ЕУ кои не влијаеле на функционалноста или уставноста на тие земји. ЈСО ќе биде дефиниран со своите овластувања, ќе биде дефиниран со статутот и ќе функционира во согласност со уставот на Косово, рече Ескобар.

 

Според него, една од најважните работи до кои би довела Заедницата е да се создадат врски меѓу српското население, кое повремено се чувствува изолирано, маргинализирано, и владата во Приштина.

„И ние всушност зборуваме за комунални услуги, а не за извршни функции, зборуваме за обезбедување услуги на луѓето на нивниот јазик, така што Унијата ќе ги преземе услугите што моментално ги дава Белград“, рече Ескобар.

Повеќе

Back to top button
Close