Европол: Оружјето од Украина се шверцува во ЕУ

Европол има индиции дека се шверцува оружје од Украина во Европската унија, се вели во писмото на Европол до Советот на Европската унија, пренесува Дојче веле.

Постои страв дека поголеми количества оружје и муниција би можеле да паднат во рацете на криминалните банди, се вели во документот што го видел германскиот јавен сервис SWR.

Земјите-членки на ЕУ и оперативните партнери пријавија случаи на криминални мрежи кои дејствуваат во регионот, вклучително и шверц на значителни количества огнено оружје и муниција, вклучително и воено оружје“, се вели во писмото, разгледувајќи го влијанието на војната во Украина и терористичките закани кон ЕУ

 

 

Back to top button
Close