Форбс“ ги објави најбезбедните земјо за време на пандемијата. С. Македонија на 103-тото место

Магазинот „Форбс“ објави листа на која може да се види кои 100 земји се најбезбедни во време на пандемијата од коронавирусот.

Во топ 5 земји, кои најдобро се справуваат со епидемијата, се Швајцарија, Германија, Израел, Сингапур и Јапонија.

Според извештајот на авторитеното издание, С. Македонија се наоѓа на 103-тото место.

Податоците се базираат на информации како што се ефикасност на карантинот, мониторинг и откривање на заразени, стабилност на здравствениот систем, направени тестови, број на респиратори, ефикасност на владите итн.

Од регионов најдобро е позиционирана Словенија на 32. место

Back to top button
Close