ГЕРБ победи: Бугарските пратеници избраа претседател на Собранието

Пратениците во бугарското собрание го избраа кандидатот на ГЕРБ-СДС за претседател на Собранието. Народните претставници се обединија околу кандидатурата на Росен Желјазков.

Тој е избран со вкупно 136 гласови „за“ – 67 пратеници од ГЕРБ-СДС и 58 од ПП-ДБ. Немаше пратеници кои гласаа против предлогот, но пратеничките групи на БСП, ДПС, ИТН и „Вазраждане“ беа воздржани.

„Парламентарната традиција бара да се кажат зборови од свечен карактер. Сепак, мислам дека ова не е време за славење. Сите ја сфаќаме одговорноста што ја имаме. Општеството очекува безбедност, правда и стабилност. Овие очекувања се предуслов за да ги знаеме и водиме процесите во насока што одговара на мотото на зградата – да создаваме содржини, и со изразни средства кои одговараат на честа и достоинството на оваа институција. Им благодарам на секој од вас, а особено на претседавачот Минчев и на претседавачот Рашидов што достоинствено и мудро го водеа 47. и 48. Народно собрание“, рече новиот претседател на Народното собрание од говорницата на Собранието.

Националното собрание ќе има шест заменици-претседатели – по еден од секоја парламентарна партија. За ГЕРБ-СДС тоа ќе биде Росица Кирова; за ПП-ДБ – Никола Минчев; за „Преродба“ – Цончо Ганев; за ДПС – Фелиз Хусменова; за БСП – Кристијан Вигенин и за ИТН – проф. Андреј Чорбанов.

Back to top button
Close