Германските обвинители отвораат истраги против лица кои го користат симболот „Z“

Во Германија се почесто се отвораат истраги против лица кои го користат симболот „Z“ за да ја изразат својата поддршка за руската војна во Украина.

Според извештајот на медиумската група Redaktionsnetzwerk Deutschland, од 24 февруари се покренати повеќе од 140 истраги за поддршка на руската војна во Украина. Повеќето од овие истражувања вклучуваат употреба на симболот „Z“.

Со бела боја нацртаниот симбол „Z“ често пати може да се види на руските тенкови и униформи. Тој го означува слоганот „за победа“. Често може да се види на згради, автомобили и облека надвор од воената зона и се користи на социјалните мрежи.

Употребата на симболите може да се смета за „криминална поддршка“ доколку се докаже поврзаноста со војната во Украина, наведува Министерството за внатрешни работи на покраината Северна Рајна-Вестфалија.

Според член 140 од Кривичниот законик, лицата кои го користат симболот можат да бидат казнети со парична казна или до три години затвор.

 

Back to top button
Close