И оваа битка е важна

„Власта ја политизира работата на Комисијата за заразни болести“, а „опозицијата ја минира и ја саботира битката против ковид 19“. Меѓу овие два екстрема го живуркаме и осмиот месец од корона-кризата, но не направивме ниеден чекор за да излеземе од тој неразумен двобој во арената на едeн строго здравствен проблем, домашен и светски.

Разбирливо е дека опозициите чувствуваат одредени фрустрации, со оглед дека во услови на пандемија државата добива посилна улога, а луѓето соочени со страв за здравјето ѝ поклонуваат многу поголема доверба, отколку во редовни состојби. Во таква ситуација, околу оние што се на власт се гради перцепција за „спасители“, па опозициите чувствуваат нервоза и порив што побргу да ја турнат таа круна од главата на властите.

Ние и во многу побенигни ситуации сме имале богат историјат на разни контрирања со контрапротести, контрамаршеви, контрапленуми и контраорганизации, но тие никогаш не се однесувале на здравјето и животот во буквална, туку во општествена смисла. Ова е првпат битката да се бие поради здравствено прашање, но помалку со здравствени, а многу повеќе со партиско-политички аргументи.

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ, во старт направи гард кон владините мерки, со став дека „нивните експерти“ знаат подобро како треба да се справиме со вирусот, но чмаат неконсултирани и игнорирани во јавното здравство. Очигледно, не беше избран најдобриот начин, па битката продолжи на ниво на суети.

Сега опозицијата бара нова комисија, која подобро ќе се справи со состојбата од претходната. Кој го гарантира тоа? Ако еден од претендентите за членство во таа Комисија смета дека „короната не е опасна болест“, поверојатно е таа да се претвори во дебатен клуб низ кој допрва ќе се дестилираат различни теории за ковид 19, отколку ефикасна работа соодветно на надлежноста.

Она што опозицијата може да го побара, е увид во работата на актуелната Комисија преку учество на експерт/и на нејзин предлог. Секако, ова би имало смисла и суштина ако намерата е навистина да се има увид во работата и можност за стручни предлози.

Но, ако целта е оваа, или некоја нова комисија да заличи на техничката влада, да се внесат во неа манири за естрадизирање на работата, за опструкции и дезинформации, Ковид-19 ќе остане во сенка на нов вирус за демагошка манипулација на јавноста. Не ни треба ни суфицит од формализам ни дефицит од искрена соработка кога се во прашање човечки животи.

Целата колумна на Катерина Блажевска на „Призма“ на следниот линк.

Back to top button
Close