Ирските пабови пред банкрот

– Пабовите во Ирска ќе видат затворени најмалку до август поради пандемијата со Ковид-19,  поради што на многу од нив им се заканува банкрот, а околу 50.000 лица ќе останат без работа.

Околу 7.200 пабови се затворени 2,5 месеци, а огромни количества пиво е складирано, а нема кој да го купи.

Сопствениците на пабовите секоја година набавуваат илјадници буриња пиво за традиционалниот ирски празник Денот на Свети Патрик, што се слави на 17 март.

Од пабовите во Ирска во државната каса се слеваат 2,4 милијради годишно.

Во Велика Британија пропаднале 40 милиони литри пиво, а на пиварницата Гинис поради здравствената криза и пропаднале околу 2450.000 буриња пиво.

Back to top button
Close