Кривични пријави за шест лица кои ископаа тунел до Вишиот суд во Подгорица

Според наредбата на обвинителството во Црна Гора, против четири лица кои се легитимирани за копање тунел до депото на Вишиот суд во Подгорица ќе бидат поднесени кривични пријави, дознава РТЦГ. Осомничените се државјани на Србија. Кривична пријава ќе биде поднесена и против две неидентификувани лица.

Вршителот на должноста директор на полициската управа Никола Терзиќ на ТВ Вијести изјави дека полицијата знае кои се луѓето кои го ископале тунелот до зградата на Вишиот суд во Подгорица и изјави дека со кривичната пријава ќе бидат опфатени шест лица.

Терзиќ рече и дека инвеститор на акцијата е тешка криминална група од Црна Гора.

-Нема да кажам која е за да не се загрози истрагата. Не стигнавме до оние кои ја платија не толку малата инвестиција. Кривичната пријава што ќе биде поднесена утре е само првиот чекор, изјави Терзиќ.

Тој рече и дека министерот за внатрешни работи Филип Аџиќ утре ќе одржи прес-конференција на која ќе соопшти ексклузивни информации.

-Полициската управа знае кои се рударите. Во кривичната пријава поднесена од СВР ќе бидат опфатени шест лица – М.М.(1970), Ј.Д.(1993), М.В., (1991), В.Е.(1991), сите државјани на Србија, изјави Терзиќ.

Како што рече, во пријавата ќе бидат опфатени две лица кои не се јавни.

Терзиќ рече дека откривањето на осомничените за копање на тунелот до депото на Вишиот суд во Подгорица е сложена операција и бара сложена истрага.

-Невозможно е да се знае точниот број на лица кои учествувале во криминални активности. Убеден сум и сигурен сум дека оваа бројка, од девет, ќе расте како што ќе напредува истрагата, рече Терзиќ.

Кражбата на судското депо беше забележана на 11 септември, по што беше откриено дека е ископан тунел од станот во улицата Његошева до депото на Вишиот суд.

Back to top button
Close