Митрофанова: Бугарскиот амбасадор во Москва ќе биде повикан во руското МНР во врска со протерувањето на свештениците

Бугарскиот амбасадор во Москва Атанас Крастин ќе биде повикан во Министерството за надворешни работи на Русија во врска со протерувањето од Бугарија на свештениците од Руската православна црква (РПЦ). Ова денеска го изјави амбасадорката на Русија во Софија, Елеонора Митрофанова за руската телевизија „Русија-24“.

„Секако дека ќе има некои дејствија. Најпрво ќе биде повикан амбасадорот, ќе има одреден разговор со него“, рече Митрофанова, коментирајќи го прашањето за можни дипломатски контрамерки од страна на Русија во врска со протерувањето на претставниците. на Руската православна црква од Бугарија.Во исто време, таа истакна дека „никој нема да преземе слични дејствија против Бугарската православна црква во Москва“.

„Ние не сме варвари“, додаде Митрофанова.

 

Back to top button
Close